Syksyn satoa

Tänä syksynä olen saanut tehdä monenlaisia musajuttuja. Olen ollut mukana erilaisissa tilaisuuksissa ja tavannut sen kautta kiinnostavia ihmisiä. Minut on pyydetty esiintymään siunaustilaisuuksiin sekä ristiäisiin. Eniten minua on kuitenkin työllistäneet synttärikeikat eri puolilla Etelä-Suomea. Salo, Lahti ja Vantaa ovat olleet suuntana useammankin kerran. Viimeisin keikka oli yhdistelmäbileissä, joissa juhlittiin sekä häitä, syntymäpäiviä että valmistujaisia. Monenlaista juhlan aihetta siis.

Keikkapaikkoina ovat tulleet tutuksi kirkot, kahvilat ja yhdistysten juhlatilat. Usein minua pyydetään myös tuomaan elävää musiikkia ihmisten koteihin. Kodeissa on juhlittu syntymäpäiviä, tupaantuliaisia sekä lapsen syntymää. Alkusyksyn leppoisat kelit ovat mahdollistaneet myös ulkoilmajuhlien järjestämisen. Jokaisessa esiintymistilassa on omat huomioon otettavat seikkansa. Äänentoisto pitää suunnitella aina tilaisuuden mutta myös tilan mukaan. Siten elämys on aina paras mahdollinen kuulijoille.

Jokainen keikka vaatii siis myös paljon ennakkosuunnittelua ja työtä etukäteen. Työn kuvaan kuuluu paitsi kappaleiden sovittaminen ja harjoittelu, myös tekniikkapuolen hallinta. Keikkailevan muusikon työvälineisiin kuuluu soittimien lisäksi yhtälailla äänentoistolaitteisto. Kuuluu ammattilaisen tehtäviin huolehtia, että musiikki saadaan sopimaan tilaisuuden muuhun ohjelmaan mukavasti limittyväksi. Monenlaiset tilaisuudet tuovat kokemusta ja varmuutta hahmottaa mitä tilaajalla on toiveissa. Myös intuitiota ja tilannetajua tarvitaan.

 

Usein keikkamuusikoiden työnsarka painottuu kesään, jolloin vietetään paljon häitä. Toinen piikki on loppusyksystä pikkujoulukaudella. Minun keikkakalenterini on jostakin syystä täyttynyt eniten juuri syntymäpäivätilauksilla. Myös muistotilaisuudet sekä ristiäiset ovat olleet suosittuja musiikkiohjelman suhteen. Monesti elämän suruissa ja iloissa halutaan kuulla tärkeät kappaleet. Mikä olisikaan kauniimpi lahja uudelle tulokkaalle ja toisaalta poistuneelle läheiselle, kuin heille omistettu kappale. Silloin trubaduuri on luontevin valinta esiintyjäksi.

Eräs erityinen tilaisuus tänä syksynä oli konsertti palvelukeskuksessa. Pääsin juurilleni ja rakkauteni äärelle, pianon ja klassisen musiikin pariin. Esitin kaksi soolokappaletta sekä säestin aivan upeaa baritonia Ronnie Karllsonia, kansanmusiikki -teemaisessa konsertissa palvelukeskuksessa. Tilaisuus oli ystäväni pianisti Jaana elon ideoima ja esitimme W.Sireniuksen upeita sävellyksiä tunnettujen suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Kappaleet sykähdyttivät minua kovasti ja yleisökin kiitteli vuolaasti kokonaisuutta. On rikastuttavaa tehdä sekä klassista että kevyttä musiikkia. Kummastakin musiikin perinteestä saa ammennetua niin paljon inspiraatiota ja tyylillistä kokeellisuutta toiseen genreen.

Toivon, että tulevaisuudessa saan olla vieläkin enemmän osallisena myös pikkujoulutunnelmissa, yritysten juhlissa sekä häätilaisuuksissa. Monipuoliset työtilaisuudet ovat rikkaus, niin ei pääse jumioutumaan vain tiettyihin kaavoihin. Tälle syksylle on tulossa vielä ainakin keikka harrastusporukan vuosijuhlassa Loimaalla. Saan myös tehdä laulujen säestämistä palvelutalossa. Suunnitelmissa on myös jossakin vaiheessa alkaa pitää pieniä musiikkirentoutustuokiota, kunhan yhteistyökuviot varmistuvat.

Päivät pimenevät ja toisinaan jaksaminen saattaa olla kovilla meillä kullakin. Pimeys antaa kuitenkin myös tilaa käpertyä ideoimaan uusia kuvioita kynttilän valoon. Luonto käy nukkumaan mutta luovuus tekee kukkiaan pimeässäkin. Ihanaa syksyä kaikille.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.