Duo juhliin

Laulaminen ja soittaminen on ihanaa. Vielä ihanampaa on tehdä sitä yhdessä muiden kanssa. En ole ollut kovinkaan paljoa mukana isommissa bändeissä, mutta erilaisia duo-kokoonpanoja on vuosien varrella ollut. Tällä hetkellä teemme eniten keikkaa Dreams -duon kanssa. Biisirepertuaarimme käsittää poppia ja rokkia eri vuosikymmeniltä, kahdella kitaralla ja laululla esitettynä. Halusin hiukan eritellä, minkälaisissa tilanteissa kannattaa harkita juhliinsa pientä kokoonpanoa isomman bändin sijaan.

Esiintyjää valitessa kannattaa miettiä, mikä on juhlien luonne, minkälaista tunnelmaa musiikilta toivoo sekä asettaako juhlatila joitain rajoitteita. Ensin kannattaa pohtia onko hakusessa villi bilemeininki vai rento juhlatunnelma. Akustisen duon etu on sen tuoma intiimi tunnelma. Olen huomannut, että juuri duona saa hyvän jännitteen sekä soittajien että yleisön välille. Kahdelle kitaralle sekä etenkin nais-mieslauluparille sovitetut kappaleet luovat erityistä tunnelmaa. Toki duona pystyy revittelemäänkin ja saada yleisö tanssimaan ja laulamaan mukana. Akustisesti kappaleissa korostuu kuitenkin enemmän niiden henki ja sanoitukset. Se houkuttelee seuraamaan esitystä, mutta mahdollistaa myös vieraiden seurustelun keskenään ilman, että musiikki peittää kaiken alleen. Jos taas toivoo juhlilta eniten klubimaista biletunnelmaa, voi bändikokoonpano tai DJ olla paras vaihtoehto.

Seuraavaksi kannattaa miettiä haluaako musiikkia ensisijaisesti loppuillan bileitä ajatellen vai olisiko mukava, että musiikkia olisi myös alkuillassa. Esimerkiksi taustamusiikki ruokailun tai maljan noston yhteydessä on juhlava lisä tilaisuuteen. Duona on helppo toteuttaa myös rauhallisempaa taustamusiikkia. Olemme toteuttaneet musiikkiohjelmaa eniten juuri rentoihin alkuillan tilaisuuksiin, jolloin esityksessä korostuu se, että yleisö haluaa kuunnella ja elää mukana kappaleita. Tällainen ratkaisu sopii mainiosti esimerkiksi syntymäpäiville, pieniin hääjuhliin tai yritysten tilaisuuksiin.

Eniten yhtyeen valintaan voi vaikuttaa kuitenkin juhlatila ja vieraiden lukumäärä. Jos tilaa ei ole liiaksi, on pieni kokoonpano luontevin valinta. Duona soittolaitteiden määrä jää maltilliseksi ja vieraille jää tilaa tanssia ja liikkua. Pieni kokoonpano toimii parhaiten tilassa, jossa pääsee kohtuullisen lähelle yleisöä sekä tilanteissa, jossa toiveena on nimenomaan taustamusiikki. Jos taas kyseessä on suuremmat juhlat ja vieraita paljon, voi bändi tai DJ olla parempi valinta ainakin loppuillan musiikkia ajatellen. Duo toimii myös hyvin jos toivoo musiikkia ulkotiloihin, kuten terassille tai pihajuhliin.

Trubaduurina ja duona esiintymisen suurin ero tulee mielestäni esiin biisitoiveiden kautta. Kahden soittajan voimin on mahdollista esittää rouheampia kappaleita kitarasooloineen. Erityisen suosittuja on keikoillamme olleet mm biisit Kuussa tuulee (Haloo helsinki), Tallulah (Sonata Arctica), November rain (Guns´n´Roses), Highway to hell (AC/DC). Ihanaa stemmalaulua saa duona mm kappaleisiin Nuori ja kaunis (Olavi Uusivirta&Anna Järvinen), Norwegian wood (The Beatles), I don´t wanna miss a thing (Aerosmith) jne.

Olemme saaneet kiittävää palautetta siitä, miten mukavaa on kuulla kappaleita duolle sovitettuna. Uudenlainen kappaleen toteutus tuo iltaan erityisyyttä ja ainutlaatuisuutta. Monet biisit tosiaan pääsevät oikeuksiinsa akustisesti esitettynä ja laulukin tulee paremmin esiin kun taustalla ei pauhaa suurta bändiä. Olen myös varma, että yleisöönkin välittyy se energia ja jännite, mikä yhdessä soittaessa syntyy. Yhdessä soittaminen ja laulaminen on toisen kuulostelemista ja yhteisen rytmin löytämistä. Jokainen keikka on erilainen ja siksi niin kutkuttavan jännittävä. Laulamiseen ja soittamiseen kun suodattuu niin vahvasti omat ja yleisöstä aistitut tunnetilat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.